Elpriser og elforbrugFå indblik i elpriser og elforbrug
Din elpris er sammensat af fire elementer: den reelle pris for den strøm, du bruger; afgifter og moms til staten; transportudgifter til netselskabet, som sender strømmen gennem ledningsnettet og ud i din stikkontakt.

Elprisen og dit forbrug
Her får du en dybdegående forståelse af, hvad der bestemmer prisen på elektricitet, og hvordan du effektivt kan håndtere dit energiforbrug. Vi dækker alt fra de grundlæggende elementer af elprissætning til praktiske tips til at reducere dit forbrug. Denne side er din vejledning til at navigere i energimarkedet, så du kan træffe informerede beslutninger og optimere dit energiforbrug.
Sådan er elprisen sammensat
Din elpris er sammensat af fire elementer: den reelle pris for den strøm, du bruger; afgifter og moms til staten; transportudgifter til netselskabet, som sender strømmen gennem ledningsnettet og ud i din stikkontakt.
Fordeling af elprisen:
- Den reelle elpris til elselskabet
- Afgifter til staten
- Moms
- Transportudgifter til netselskabet
Den reelle elpris dækker dit forbrug af kWh samt abonnement hos din el-leverandør. Overvejer du at skifte el-leverandør, så husk at sammenligne både kWh-pris og prisen på abonnementet.
Transportudgifterne betaler du til dit netselskab – altså ikke din el-leverandør, hvor du har din elaftale. Men det er el-leverandøren, der opkræver beløbet på vegne af netselskabet, så du kun skal forholde dig til én regning. Transportudgifterne dækker blandt andet vedligeholdelse og udbygning af elnettet.
Hvad afhænger elprisen af?
Flere parametre spiller ind, når det gælder elprisen, og hvordan den fastsættes. I nogle perioder går elprisen op og i andre perioder falder den.
Prisen på el er ikke tilfældig og den dikteres ikke af det enkelte selskab. Tværtimod. Den afhænger nemlig af priser på brændsler som olie, kul og gas. Den afhænger af vejret – om det er vådt, blæsende og solrigt. Den afhænger også af den politiske dagsorden og efterspørgslen efter de såkaldte CO2-kvoter.

Vejrets indvirkning
Vejrforholdene har også en finger med i spillet, når det gælder elprisen. Er de norske vandreservoirer fyldte efter en periode med meget nedbør – altså et overskud på hydrobalancen - kan man udnytte vandkraften til fulde. Har vejret budt på meget blæst og mange solskinstimer, så har vindmøllerne og solcellerne de bedste forudsætninger for at producere billig strøm.

Brændsels indvirkning
Vi kommer ikke uden om brændselspriser, når vi snakker elpris. Falder priserne på gas, olie og kul, falder produktionsomkostninger på de gas- og kulfyrede værker og det giver en billigere elpris. Men stiger brændselspriserne – f.eks. i en tid med mindre udbud – så sender det elprisen i en opadgående retning.

CO2-Kvoter
Og så er der de der CO2-kvoter. Men hvad er nu det for noget? Det er sådan, at alle virksomheder i Europa får et antal CO2-kvoter, der skal dække CO2-udledningen. Men har man flere kvoter, end man skal bruge, kan man sælge dem til en virksomhed, der mangler. Og omvendt selvfølgelig. På den måde kan virksomhederne altså sælge kvoterne mellem hinanden. Jo dyrere CO2-kvoter, jo højere bliver elprisen.

Elpriser i øst og vest
Hvorfor er der forskel på elprisen i Øst og Vest? Ja, det kan lyde tosset, men der er faktisk en ganske god forklaring på, hvorfor vi snakker i øst og i vest, når vi snakker elpris. Det er nemlig sådan, at elmarkedet opdeler Danmark i to – øst for Storebælt og vest for Storebælt.
Den vestlige del af landet er forbundet med Norge og Tyskland, og her er elprisen påvirket af vind- og vandforhold i Norge samt solcelleproduktion i Tyskland. Den østlige del af landet er forbundet med Sverige, og derfor har vind- og vandforhold her indflydelse på elprisen i Østdanmark.
Vi ser dog sjældent store udsving mellem de to priser, men kigger du isoleret på elprisen time for time, kan der være stor forskel på prisen i Øst og i Vest.

Kan elprisen være i minus?
Ja, i enkelte timer kan elprisen være i minus – eller i negativ, som det også hedder. Bruger du strøm i de timer, fratrækker vi selvfølgelig prisen, når vi beregner din gennemsnitspris. Men hvordan kan elprisen være negativ? Det sker i de perioder, hvor der produceres mere strøm end der efterspørges. Det negative prisniveau giver producenterne af strøm en indikation om, at der er ubalance i elnettet og der derfor ikke skal produceres mere. Samtidig kan det få nogle til at forbruge mere strøm i den periode, fordi du rent faktisk får penge for det. På den måde genskabes balancen i elnettet.
Vidste du dette om el?
Har du spørgsmål til din elaftale?7010 0230
Har du spørgsmål til din nuværende elaftale? - det kan være spørgsmål om dit forbrug, din regning eller andet. Så kontakt os.
Man-Tors: 08.00 - 16.00 Fre: 08.00 - 15.30
Weekender og helligdage: Lukket